След спор "соросоиди срещу рубладжии" НС прие да има комисия за намеса на Русия и Турция във вътрешните ни работи

4456
След спор "соросоиди срещу рубладжии" НС прие да има комисия за намеса на Русия и Турция във вътрешните ни работи
Снимка: БГНЕС

В истински цирк се превърна опита да бъде създадена Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската Федерация и Република Турция във вътрешната политика на Република България. Предложението дойде от ДПС. 126 депутати бяха "за", като само "Атака" беше изцяло против.

Председател на комисията ще е Валентин Радев от ГЕРБ, а от партията на Борисов участие ще има и Димитър Радев. От ДПС членове са Мустафа Карадайъ и Камен Костадинов, в комисията влиза и Меглена Ташева от "Атака".

136 активисти на ДПС са в черния списък на Турция?

136 български граждани са в неофициален черен списък на Турция, като начело са Ахмед Доган, Делян Пеевски, тримата съпредседатели Муста...

Първоначално решението за създаване на комисията трябваше да остане следващата седмица (22.02 - 28.02.16), но дебатът продължи до гласуване днес (19 февруари) - по предложение на ГЕРБ.

Относно създаването на временната комисия имаше сериозни спорове. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов предложи комисията да разследва намесата не само на Русия и Турция, ами и на „други държави”. Той визира САЩ и Франция, като припоми как Джеймс Уорлик ходил по българските медии, а сега това правил френският посланик Касвие Лапер дьо Кабан. Проф. Борислав Борисов от АБВ се съгласи с "други държави", но не и да има комисия с друг предмет на дейност. Направо да пишем тогава „други дъжави” и парламентът да става една голяма комисия, възрази Янаки Стоилов от БСП. Ще обсъждаме държави като Фиджи и Сейшелите - нека махнем "Руската федерация" от предмета на дейност и да се съсредоточим върху фактите - турският консул се е обаждал и е натискал лица от ДПС да подкрепят "една определена политическа фигура" и че Лютви Местан се скри в турското посолство, унизявайки българските институции. Не може дори да ти е заплашен животът, да се криеш в чужда държава, включи се и Георги Кадиев.

При гласуването допълнението на Валери Симеонов не беше прието - 102-ма депутати се въздържаха, общо 85 от ГЕРБ, ДПС и БСП. Предложението на Георги Кадиев да отпадне името на Русия от името на комисията и въобще комисията да се занимава с руската намеса в българските вътрешни работи също не беше прието.

Русия срещу САЩ

ДПС предложи комисия да разследва намесата на Русия и Турция в политиката на България

Предложение за създаването на Временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Рускат...

Според лидера на ДСБ Радан Кънев действията на ДПС сега са подозрителни - особено с настояването да се реши още днес (19 февруари). Трудно е за нас да приемем коалицията ГЕРБ - ДПС и по този въпрос. Бързането създава опасения за имитация, каза Кънев. Той принципно подкрепи създаването на комисия, но с редакционни поправки - да отпаднат конкретни имена на държави и българското правителство да поиска от партньорските служби всички данни за евентуално руско финансиране на медиите на Делян Пеевски и връзките на Пеевски и Доган с контрабандата на цигари. Тези данни да бъдат незабавно докладвани на Временната комисия, поиска лидерът на ДСБ. От "Атака" веднага реагираха и Илиян Тодоров поиска да се обърне внимание и на Фондация "Америка за България". Нека видим и неправителствените организации, колко журналисти са получили пари от такива като "Америка за България", призова той.

Предложението на Радан Кънев последва съдбата на предложенията на Валери Симеонов и Георги Кадиев. Същото стана и с предложението на Илиян Тодоров от "Атака".

Велизар Енчев пък попита защо в комисията се визира Русия, след като нейният посланик не ходи в смесените региони да агитира и притиска българските турци за кого да гласуват. ДПС си решават вътрешнопартийни проблеми – добре, но защо със специална комисия, каза Енчев. Той изброи и колко държави се месели в българските работи – Сърбия с учебници на сръбски език за българското малцинство, Гърция с излъчване на радио на „помашки език” в района на Родопите, както и изказвания на западни посланици срещу КЕВР. Енчев поиска да се изгони турският посланик от България.

Дайте тогава да кажем на половината дипломатически корпуси в България да си ходят, опонира о.з. ген. Атанас Атанасов от ДСБ. Ще се вкараме като парламент в една вътрешнополитическа разправия, добави той, изразявайки несъгласие да се създава временна комисия. Говорим за намеса във вътрешнополитическия живот, за намеса в работите на български политически сили, не се съгласи Четин Казак от ДПС. А Валери Жаблянов от БСП показа нагледно как червената партия е разкъсана по въпроса, като нахока изпълнителната власт, че не отзовава турския посланик, а принуждава парламентът да говори за създаването на специални комисии. Той нападна и Красимир Каракачанов, който сега иска да се разследва външна намеса, а при приемането турски самолети да могат да пазят въздушното ни пространство нямало проблем в отношенията с Турция.

Областният председател на ДПС в Сливен предрече кратък живот на партията на Местан

Кратко съществуване на най-новата политическа формация ДОСТ предрече областният председател на ДПС в Сливен Мустафа Мустафов. „Но...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика