Всички големи държави в Европа са "за" съдебната реформа на Иванов

4476
Всички големи държави в Европа са "за" съдебната реформа на Иванов
Снимка: БГНЕС

В устен доклад, представен на закрито заседание в Брюксел вчера (15 май), Европейската комисия застана категорично зад промените в конституцията, предлагани от правосъдния министър Христо Иванов. ЕК стигна и по-далече - обяви, че изменението на основния закон ще е ключов фактор за оценката, която ще даде на управляващите в редовния си доклад в началото на 2016 г., съобщиха източници от Брюксел. По информация на "Сега" силна подкрепа за действията на Иванов са изказали Германия, Франция, Великобритания и Холандия.

ЕК категорични е "за" основата на съдебната реформа - разделянето на две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС), а именно - прокурорска и съдийска. Това заяви самият Хирсто Иванов. Той предупреди, че ако промените бъдат отложени, това ще е за неопределен период от време. Народните представители от ДПС, БСП и АБВ, които са абсолютно против промените, не реагираха на думите му. За промените в конституцията ще гласуват ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт, но техните гласове не са достатъчни - трябват поне 160 гласа.

Москов: Реформаторите почват диалог с ДПС за съдебната реформа

Да, представям си. Така здравният министър Петър Москов отговори дали си представя, че в качеството си на грижещ се за здравеопазването...

След среща с лидера на ДСБ Радан Кънев вчера лидерът на ДПС Лютви Местан бе категоричен, че партията му няма да подкрепи промените в основния закон през следващата седмица. ДПС ще напусне пленарната зала и няма да гласува против поправките в конституцията, ако те бъдат внесени до края на месеца, за да даде ясен знак, че не е срещу съдебната реформа по принцип, а срещу сегашните предложения на управляващите. ДПС настоява освен промените в конституцията да има ремонт и в Закона за съдебната власт, НПК и НК. Преговорите за тази реформа трябвало да започнат още сега, а самата реформа да се разгледа наесен, уточни Местан. Готов проект за промени в съдебния закон вече има, но лидерът на ДПС не се впечатли. "Евентуалният неуспех на този конституционен проект няма да е неуспех на конституционната реформа. Животът продължава", заяви Местан.

"Толкова сериозен политически разговор не съм водил", заяви след срещата с ДПС Кънев, но призна, че разговорът за подкрепа на съдебната реформа не се е увенчал с успех. Според него съдебната реформа не бива да бъде отлагана за след местните избори. Въпреки ясната заявка, че ДПС няма да гласува "за" промените, Кънев каза, че е оптимист, че проектът за промени в основния закон ще бъде гласуван със 180, а не със 160 гласа. Позицията му се споделя и от Христо Иванов.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който също не подкрепя промените в конституцията, вчера се срещна с президента Росен Плевнелиев. Информация за разговора, който бил по повод "ключови реформи", обаче не бе дадена. До момента Цацаров не подкрепя съдебната реформа, защото в нея преобладават само лозунги и празни приказки, както и мантри, че промените в конституцията ще решат всички проблеми. Според него много по-важно е да бъдат променени други закони, имащи отношение към съдебната сфера - например Закона за движение по пътищата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика