ВСС не гъкна срещу нападки на Яне Янев относно съдебната ни система

2654
ВСС не гъкна срещу нападки на Яне Янев относно съдебната ни система
Снимка: БГНЕС

За пореден път Висшият съдебен съвет (ВСС) услужливо не защити съдебната ни система след брутални нападки от страна на политическа фигура. Става дума за съветника на Бойко Борисов – Яне Янев, чиято съпруга на всичкото отгоре продължава да е на служба в Софийския градски съд (СГС), въпреки че се провали с гръм и трясък при специалната проверка на знанията ѝ за позицията "помощник".

След като преди седмица бившият енергиен министър Румен Овчаров осъди Янев за клевета, от позицията си на лидер на политическа партия съветникът на Бойко Борисов разпространи своето виждане за присъдата. "От днес обаче спокойно можем да говорим не само за енергийна мафия, но и за съдебна мафия. Двете мафии се съюзиха и не се посвениха да използват същата тази схема, която само преди няколко дни освети пред медиите вече осъденият за обида Яне Янев. Случилият се в Софийския районен съд фарс много прилича на мафиотско отмъщение заради разкритията на лидера на РЗС. Съюзът на съдиите вече дори не се опитва да прикрива, че негови членове се явяват изпълнители на поръчки, възлагани им от най-ретроградните политико-мафиотски кръгове на прехода. Какво случайно разпределение, какви пет лева?! И четирите дела, заведени от енергийната мафия срещу Яне Янев за обида, се разпределиха „случайно” в СРС на членове на Съюза на съдиите, въпреки че те са малцинство в най-големия български съд. Същият този Съюз на съдиите, чиито досегашни лицемерни крясъци в публичното пространство бяха именно срещу липсата на случайно разпределение на делата, не се посвени да използва този чудовищен порок на съдебната ни система, за да се саморазправи с един от главните критици на половинчатите съдебни реформи. От днес ние смятаме, че мафията в България си има съдебна власт и тя е обявила открита война на всеки, който й се опълчи. Апелираме ВСС най-после да излезе от летаргичното си състояние и да спре безропотно да обслужва наглите прищевки на един файтон контролирани и купени магистрати, прикриващи се в ръководните органи на Съюза на съдиите и да хване юздите на съдебната власт здраво в ръцете си", гласи част от позицията на РЗС.

Ясни са имената на новите инспектори в Инспектората към ВСС

Народното събрание избра новите инспектори към Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС). Имената на новите инспекторите са – А...

Заради тежките думи на Янев членовете на ВСС Камен Иванов и Румен Георгиев се скараха по време на днешното редовно заседание на Съвета, информира „Правен свят”. Георгиев подхвърли, че темата отива в точка "шоу", на което Иванов бурно реагира – "Как така ще говорите за колегите. Как ще казвате, че е шоу. Вие ни обиждате".

В началото на днешното заседание Соня Найденова и нейни колеги предложиха като допълнителна точка в дневния си ред ВСС да приеме декларация по повод писмото на РЗС. Калин Калпакчиев, който е един от вносителите, предложи декларацията да се разгледа в началото на заседанието, а Галина Карагьозова го подкрепи с аргумента, че реакцията е закъсняла.

Въпреки това Светла Петкова намери по-важна работа за днес – участието на ИПИ в Гражданския съвет. В началото на февруари, заради бавенето на ВСС да изрази позиция по унищожителния доклад на ЕК за правосъдието ни, Любомир Авджийски от Института за пазарна икономика (ИПИ) каза следното: "Действията на главния прокурор, публичните му изказвания, критиките към съдии и журналисти, което е ограничаване на свободата на словото, към депутати, което също ограничава тяхната свобода - той е основен участник във всички скандали. Фигурата на главния прокурор също е компрометирана и се надявам да последва примера на румънския главен прокурор и да остави обществото да прави сериозна съдебна реформа". Преди седмица соченият за човек на Бойко Борисов Димитър Узунов дори не позволи да има дискусия във ВСС по въпроса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика