Вътрешният министър разбрал от медиите за кражбата на тефтерчетата на Златанов

20600
Вътрешният министър разбрал от медиите за кражбата на тефтерчетата на Златанов
Снимка: БГНЕС

Трудно ми е да си обясна как толкова сериозно веществено доказателство така да изчезне. Но ми трябва повече информация, трябва ми повече време. Това каза вътрешният министър Веселин Вучков.

Кражбата е станала в сряда, 5 ноември, но министърът разбрал едва късно вечерта и то от медиите.

Близнашки се оправда: Погрешка се здрависах с Пеевски, защото съм любезен

Тъжен финал на една драма, която обещаваше да разкрие много неща и много скрити механизми на властта. Така служебният премиер Георги Бл...

По принцип е възможно вещо лице да изнася такива доказателства, но само след разрешение и специални протоколи. Ще видя дали има подаден сигнал до прокуратурата и ще работя и по версия дали умишлено не са създадени предпоставки „за изчезване”, обеща Вучков.

Ако не се открият тези тефтерчета, делото „умира” – това обобщи Вучков пред Нова телевизия. При липса на оригинално доказателство, става много трудно, добави вътрешният министър. И не можа да обясни как досега по толкова важно дело се работило с копия на копия на тефтерчетата на Златанов. Аз съм вътрешен министър, трябва прокуратурата да обясни, измъкна се вътрешният министър.

Веселин Вучков не можа да обясни и защо Сотир Цацаров не разкри подробности около това прословуто тефтерче, което е символ на задкулисие и то по времето на предишния управленски мандат на ГЕРБ.

Службите в България

Според Вучков, дори когато бил депутат, службите били впрегнати от политически сили. Този, когото избраха за шеф на ДАНС през юни 2013 година, му дадоха достъп до класифицирана информация за само четири дни, даде пример Вучков. Надявам се това да не продължава да се случва – да започнем да структурираме „по правилен начин нещата”. Вучков обаче отказа да говори за евентуални кадрови промени в ДАНС.

"Откраднали" тефтерчетата на Златанов

Изчезнали са двете тефтерчета с указания кой да бъде "ударен" и кой "оправен" на Филип Златанов - бившия шеф на Комисията за предотвр...

Как ще работите с г-н Светлозар Лазаров, който беше бетониран за пет години напред като главен секретар на МВР? На този въпрос Вучков отговори, че ще спазва закона. Като депутат съм критикувал г-н Лазаров. Сега законът ми дава право да назнача заместник-главен секретар. Имам две опции, проверявам ги за принадлежност към българските тоталитарни служби. Имена няма да давам сега, подчерта Вучков. Предполагам до края на седмицата ще има назначение. Двувластие няма да има, отрече външният министър.

Ще промените ли закона, за да бъде махнат Лазаров? Не е принципно правилно по изцяло политическа линия да се назначават главен секретар на МВР и шеф на ДАНС, каза Вучков. Ще стартираме процедура за промяна на Закона за МВР и ще започнем дебати по въпроса, добави той.

Вучков отрече да е присъствал на срещи с Делян Пеевски в МВР. Припомняме, че Пеевски сам заяви, че е ходел при Цветан Цветанов, а на срещите е присъствал и главния прокурор Сотир Цацаров. Г-н Пеевски съм го виждал един-два пъти, в моя кабинет не е идвал, каза новият вътрешен министър и бивш заместник-вътрешен министър.

Според мен България не трябва да има две служби за подслушване – и в ДАНС, и ДАТО. Генерал Атанасов обаче смята, че така се осъществява контрол. Но според мен подслушването трябва да е инструмент по конкретни наказателни дела, а не средство за контрол, каза още Вучков.

Единственият начин да се подобри професионализмът на МВР е да се изправят виновниците пред съда и по-често те да бъдат осъждани – това важи и за битовата престъпност. Ще опитам да направя реформа в администрацията, за да увеличим униформената полиция, обеща Вучков.

Горанов "случайно" се видял с Пеевски, Кънев обещавал да не гласува за Борисов

Отношенията ми с ГЕРБ и г-н Борисов не са променени от 2008 година. Нямам отношения с Делян Пеевски, различни от тази среща от 2010 год...

МВР има дефицит от 213-216 млн. лева - това ме изкарва от кожата. Прие се нов Закон за МВР, който не можеше да се изпълни финансово. Дори финансовият министър Петър Чобанов предупреди, че няма пари за този закон. Но дори с помощта на "Атака" този закон мина и през вето на президента и сега цялата тежест е върху нас. Ще се опитам да осигуря необходимото, но с реалностите трябва да се съобразяваме. Ще обсъдим дали при актуализацията на бюджета да не се отпуснат още 125 млн. лева за МВР, добави Вучков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика