Радан Кънев: Проблемът е мафията в съдебната система, не бавният процес

7064
Радан Кънев: Проблемът е мафията в съдебната система, не бавният процес
Снимка: БГНЕС

Наслушах се на хора от миналото, от статуквото, че реформата трябва да доведе до по-бърз съдебен процес. Целта на съдебната реформа е да пребори големият проблем на българското правосъдие, а той се нарича мафия и корупция, не бавен съдебен процес. Така лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира вчерашните думи на Георги Първанов за съдебната реформа.

Ако почна с примерите, ще се окаже, че в половината европейски държави процесът е по-бавен. Но в нито една няма мафия в съдебната система, няма наложен механизъм за наблюдение от страна на ЕК, подчерта тъмносиният политик.

Р. Петков: За всички е ясно, че идеята на тези промени е да бъде сменен ВСС

В споразумението сме записали, че запазваме правото си по въпроси от особена важност да имаме наша категорична позиция. Не зная защо ня...

Несъмнено е, че ВСС беше опънал чадър над Софийския градски съд (СГС). И това беше абсолютно известна на всеки български юрист язва, заяви Кънев. Да, ВСС едно от местата, където се е окопала мафията, категоричен беше той. Лидерът на ДСБ добави, че се чуди има ли или няма лидер на тази мафия и затова каза, че няма как да отговори – това следва да го направи прокуратурата.

Няма нищо лошо да се следят политици със СРС, ако има сигнал за корупция срещу тях, смята още Кънев.

Не мога да кажа, че това е мафия и корупция за „това жалко мероприятие”. Използването на медии е нещо старо, изпитано и то си има име – бухалка, коментира Кънев скандалната статия на „Труд”, заради която започна проверка на правосъдния министър Христо Иванов. Всички тези медии си имат едни и същи опорни точки – против съдебната реформа, против Петър Москов, за Владимир Путин. Неслучайно казах, че тези медии имат идентична редакционна политика – силно одобрение на Путин, силно одобрение на Ципрас, против реформаторската политика, заяви Кънев. Според него Цацаров вчера (9 юли) е имал предвид проверка на този човек или хора в прокуратурата, които са пуснали прессъобщението за Христо Иванов, а не на автора на дописката в "Труд". Има среди в прокуратурата, които работят като черна пиар агенция – не знам дали главният прокурор е сред тях, надявам се, че не е, той трябва да каже. Прокуратурата трябва да разследва всички обществени поръчки, да се следи, да има контрол, защото има корупция, сигурен е Кънев. Лошото е, че проверката започва като шумен медиен пиар и не се върши истинска работа, добави той.

Ясно е, че с г-н Първанов хубави отношения няма да имаме, затова няма да влизам в диалог. За мен Георги Първанов е човек от миналото, колко време ще седи в настоящето е негово решение. Не желая да коментирам и подобни полусигнали, с петел ли ще съмне, без ли, някакви пернишки поговорки – когато имам да казвам нещо, го казвам ясно, каза Кънев.

Готви се протест с искане за оставката на Сотир Цацаров

След станалата вече скандална публикация във в. „Труд” относно обществена поръчка за климатици, заради която прокуратурата ...

Лидерът на ДСБ отново подчерта, че не приема становището на колегите си от Временната парламентарна комисия, че не може да се коментира работата на прокуратурата. Години наред се изнасяха данни в медиите, че КТБ се източва. Прокуратурата упорито, изключително последователно, не предприема никакви действия, а действа само срещу авторите на публикациите. И изведнъж, след години наред безучастно наблюдение, прокуратурата нанася последния удар върху падналия враг и настъпва безвъзвратния край на КТБ. Това и ДАНС го казва, поясни Кънев.

За финал Радан Кънев заяви, че не трябва да се хвърля мантрата за страх от прокуратурата върху колегите от ГЕРБ. Между 19-ти и 24-ти юли се очаква съдебната реформа на Христо Иванов да влезе в пленарна зала и да има гласуване, поясни Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика