Реформаторите не се съобразиха с Борисов за съдебната реформа

6448
Реформаторите не се съобразиха с Борисов за съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Председателският съвет и Парламентарната група на Реформаторския блок на съвместно заседание взеха единодушно решение да поддържат внесения в Народното събрание на 26 май тази година законопроект за промяна на Конституцията, внесен от Цецка Цачева и 131 народни представители.

В лаконичната си позиция Реформаторите изразяват готовност за търсене на съгласие между достатъчно политически сили.

Борисов: Стоя зад Христо Иванов

Стоя зад Христо Иванов и го подкрепям. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в парламента след проведения председа...

Същевременно по-рано днес (22 юли) премиерът Бойко Борисов посочи, че предложението за промени в Конституцията не може да мине при сегашното положение. На същото мнение бяха от Патриотичния фронт и Българския демократичен център т.е. хората на Христо Ковачки.

В предаването "Още от деня" на БНТ лидерът на "Патриотите" Валери Симеонов заяви, че не знае какво целят Реформаторите с тази позиция. Той припомни, че все пак консенсус за разделянето на ВСС на две колегии. По-добре е да постигнеш част от цялото, щом не можеш цялото - не мога да си обясня какво правят Реформаторите. Позицията им звучи "партийно-егоистично", каза Симеонов. Той добави, че разговор с Реформаторите ще има и утре (23 юли).

„Водя битка колегиите сами да се избират и утвърждават заради исканията на министъра. Правя го заради него, той сам не може да се оправи”, уточни Бойко Борисов. Той добави, че няма да се отстъпва от искането да се раздели ВСС. Разделяне обаче има както в плана на Христо Иванов и Реформаторите, така и в този на ДПС - големите подробности са в дейталите.

Съдебната реформа на Христо Иванов

Промените предвиждат разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - съдийска и прокурорска. Точно моментът с общите решения е една от разделителните линии между Реформаторите и ДПС. Реформаторите искат да няма тайно гласуване и да няма общи решения за назначение на съдии и прокурори, а ДПС са на обратната позиция. Буквално преди малко обаче ДПС се отказа да има общ пленум между двете колегии. В законопроекта, внесен от Цецка Цачева и група народни представители, е застъпен вариантът на Реформаторите. Предвижда се мандатът на ВСС да бъде намален от пет на четири години.

Министърът на правосъдието ще председателства Пленума на ВСС, като ще може да участва и в заседанията на двете колегии и да се изказва. Министърът няма да участва в гласуванията, а при негово отсъствие пленумът ще де председателства от председателя на ВКС.

Съдийската колегия ще се председателства от председателя на ВКС, а прокурорската колегия - от главния прокурор. Предвижда се пленумът да управлява недвижимите имоти на съдебната власт, като досега това беше правомощие на правосъдното министерство.

Съдийската колегия ще има тринадесет членове и ще включва председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, шестима членове, избрани от общото събрание на съдиите и петима членове, избрани от Народното събрание. Прокурорската колегия ще има дванадесет членове и ще включва главния прокурор, четирима избрани от общото събрание на прокурорите членове, един член избран от общото събрание на следователите и шестима членове, избрани от Народното събрание.

С поправки се отменя чл. 131 от Конституцията, който гласи, че решенията на Висшия съдебен съвет за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи и други, се приемат с тайно гласуване.

След среща с Миков Борисов нанесе явен удар срещу Реформаторите

Не е постигнато съгласие за подкрепа от БСП към конституционните промени. Това стана ясно след среща между премиера Бойко Борисов и л...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика