България през 2013 година: Скандалът "Христо Бисеров"

58406
България през 2013 година: Скандалът "Христо Бисеров"
Снимка: БГНЕС

Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото. Тези думи на холандския философ Барух Спиноза, който е отлъчен от еврейската общност заради смелите си тезиси относно човешката душа (според него тя не е безсмъртна) и законът като творение на Бог и обвързан с евреите (според Спиноза това не е така) следва да бъдат помнени много добре. Защото е редно да си спомняме миналото, за да не го повтаряме отново и отново в бъдещето.

Какво се случи през изминалата година? Actualno.com събра за Вас, уважаеми читатели, девет събития, които белязаха годината и развитието на България. Тези събития е много вероятно да влязат в учебниците по история, но докато това стане, можем да им направим един съвременен прочит – така, както ги видя екипът ни.

България през 2013 година: Студентската окупация

Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото. Тези думи на холандския философ Барух Спиноза, който е отлъчен от ...

Последното събитие, което предоставяме на Вашето внимание, уважаеми читатели, е скандалът със заместник-председателя на Народното събрание и заместник-председател на ДПС Христо Бисеров.

Бисеров е едно от знаковите лица на Прехода. Той беше депутат в периодите 1991-2000 и 2005-2013 година. Бисеров се изгради като политическа фигура в СДС, където беше известен и с прякора си Сивия кардинал. През 2000 година обаче напуска партията, заедно с друга знакова фигура – Йордан Цонев, известен и като Данчо Ментата, защото публично призова тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. Съответно, заедно с Цонев, Бисеров се влива в редиците на ДПС и отново влиза в парламента. А не бива да се забравя, че по времето на кабинета Костов точно Христо Бисеров беше човекът, движещ приватизацията в България посредством изградени структури на ключови места в изпълнителната власт и местната администрация – оттук и прякорът Сивия кардинал. Бисеров има доказано участие в само една приватизационна сделка, докато е в СДС – приватизацията на „Ален мак” в Пловдив. При първата процедура през 1996 г. надпреварата бе спечелена от "Канотранс". Новият собственик така и не влезе във владение, защото междувременно властта се смени. През август 1997 г. за директор на "Ален мак" бе назначена Антонина Хекимова, която е роднина на съпругата на Христо Бисеров - Мария. Малко по-късно Хекимова оглави и РМД, което регистрира фирма за участие в приватизацията на предприятието - "Аленма". Вече никой не се съмняваше, че е въпрос на време сделката с "Канотранс" да бъде анулирана, което и стана. На Бисеров и Цонев обаче се приписва продажбата на „Петрол” на ЮКОС и Денис Ершов, а именно бившият шеф на ЮКОС Михаил Ходорковски беше осъден на затвор в Русия и пуснат едва преди няколко дни.

След фактическото спечелване на предсрочните парламентарни избори през тази година, Бисеров стана заместник-председател на Народното събрание от квотата на ДПС. До ноември Бисеров стоеше встрани от светлината на прожекторите и не се месеше много-много в политическите битките. Затова и крайно изненадващо в неделя, 3 ноември, в късния следобед на деня беше обявено, че той подава оставка като заместник-председател на Народното събрание и ДПС.

Защо Бисеров напуска – този въпрос веднага възникна, тъй като обяснение нямаше. Предположенията бяха за някакъв невероятен гаф - все пак ставаше въпрос не за кого да е, а за вторият човек в ДПС. От ДПС обаче излязоха с лаконичното – лични мотиви.

И предположенията веднага заваляха. Пръв напред излезе бившият ДПС кадър Осман Октай, който винаги дава разяснения при някаква голяма промяна в партията на Доган. Октай заяви, че Бисеров не си е преценил силите и е поискал да овладее повече власт, отколкото Ахмед Доган е бил склонен да му даде.

България през 2013 година: ДАНСwithme – свобода на мисленето

Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото. Тези думи на холандския философ Барух Спиноза, който е отлъчен от е...

Преди обаче теориите да започнат да се множат неконтролируемо, депутатските пълномощия на Бисеров бяха спрени. Липсата на имунитет вече значеше само едно – Бисеров можеше да попадне под ударите на закона. На сцената излезе ДАНС, а сигналът срещу Бисеров беше за пране на пари. Самият Бисеров се покри и беше търсен под дърво и камък.

Появяването на ДАНС на сцената отново предизвика Октай да даде нови разяснения за случая „Бисеров”. Бившият заместник-председател на ДПС бил пожертван заради натиск от чужбина, като отново беше тиражирана версията „пране на пари”. Появиха се и версиите, че става въпрос за интереси в енергетиката, като беше намесен проектът „Южен поток” – там Бисеров бил лобирал за хора, които не се харесвали на Доган.

В рояка от версии обаче вниманието беше привлечено и от тази на разследващия журналист Григор Лилов.  Лилов заяви, че Бисеров е изгорял, защото е бил разпределителен пункт на средства, които са отивали в екстремистки групировки. С такива средства, минали през Бисеров и през още много брънки, е бил финансиран атентатът на летище „Сарафово”. Версията беше наистина ужасяваща, като самият Лилов даваше доста косвени доказателства в нейна подкрепа – най-вече движението на лидера на БСП Сергей Станишев и посещението му в Израел плюс частни разговори там, особено този с вътрешния министър на Израел Зеев Елкин преди изненадващата оставка на Бисеров. Разговорът с Елкин е крайно необичаен, защото Станишев беше в Израел не като лидер на БСП, а като лидер на ПЕС – защо лидерът на втората най-голяма партия в Европейския парламент провежда частен разговор с израелския вътрешен министър, а не с израелския премиер Бенямин Нетаняху? Седмица по-късно и вътрешният министър Цветлин Йовчев се отзова в Израел – и то точно по време на събитията от 12-ти ноември, когато студенти и полиция стигнаха до сблъсъци в София, а вечерта на същия ден протестиращите за кратко успяха да разхвърлят преградите около Народното събрание. Йовчев, обаче, го нямаше – беше на посещение в Израел и не се върна при очевидно критичната ситуация около парламента.

В крайна сметка, точно на 12-ти при големия протест на „Ранобудните студенти” пред парламента, беше избран заместник на Бисеров  - Алиосман Имамов. А Бисеров беше открит два дни по-късно – от репортер на bTV.

На бял свят вече се появиха и обвиненията – две срещу Бисеров и едно срещу доведения му син Ивайло Главинков, всичките за пране на пари. Беше наложена и гаранция за Бисеров и сина му – по 25 хил. лева.

България през 2013 година: ДАНСwithme - танцът с "демона" Пеевски

Ако искаш бъдещето да е различно от миналото, не забравяй миналото. Тези думи на холандския философ Барух Спиноза, който е отлъчен от е...

Логично от ДПС реагираха и отлъчиха Бисеров, докато той има вземане-даване с правосъдието. Но след като веднъж беше изчезнал, Бисеров го направи отново. На 17 декември той трябваше да се яви като свидетел по делото срещу Октай Енимехмедов за нападението над Ахмед Доган. Бисеров, обаче, пропусна да го направи, както стори и в края на ноември. Съответно съдът поиска Бисеров да бъде обявен за издирване, за да се яви в съдебната зала. Оказа се обаче, че бившият депутат е дал като личен адрес адресът на посолството на Чехия. И случаят започна да заприличва на този с братя Галеви.

Това, засега, е и последното действие в сагата с Бисеров, която обещава да се превърне в продължителен сериал. Дали краят му ще се види догодина – предстои да разберем. А дотогава, уважаеми читатели, Actualno.com ви желае весело изкарване на Нова година, повече здраве, щастие, по-малко тревоги и ядове и разбира се – да се виждаме все по-често през 2014-та година и да прекарвате все по-приятно на нашите страници. Наздраве!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика